Muut lajit

Jaoston puheenjohtaja:
Outi Hälli
outihalli75@gmail.com
050 400 5710

Muut lajit -jaosto pyrkii edistämään niiden Kennelliiton alaisten koe- ja kilpailulajien asioita, joilla ei ole Etelä-Hämeen Kennelpiirin alla omaa jaostoaan. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi  nosework, pelastuskoiratoiminta ja vesipelastus.

Nosework

Nosework on nenätyöskentelyyn keskittyvä laji, joka sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Noseworkissa koira pääsee käyttämään nenäänsä etsiessään sille opetettuja kohdehajuja erilaisissa ympäristöissä.

Lisätietoja Kennelliiton sivuilta.

Nosework yhteyshenkilö:
Tiia-Maria Jalovirta, tiiamariajalovirta@gmail.com

Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoiralla tarkoitetaan kadonneiden ihmisten etsintään, viranomaisten avuksi, koulutettua ja tarkastettua koiraa, joka kutsutaan tarvittaessa avustamaan etsinnässä. Käytännön etsintätehtävät voivat sisältää muun muassa metsään tai taajamaan eksyneen etsintää ja poikkeusoloissa ihmisten etsintää sortuneista rakennuksista.

Etsinnöissä pelastuskoira on erinomainen apu tarkan hajuaistinsa, kestävyytensä ja ketteryytensä ansiosta. Koira kykenee seuraamaan useita tunteja vanhoja jalanjälkiä, jotka eivät ole silmin nähtävissä. Koira löytää myös ihmisen tai ihmisen hajuisen esineen myös ilmavainuisesti.

Pelastuskoirat soveltuvat raunioille tai sortumille kokonsa ja ketteryytensä ansiosta ja pääsevät nopeasti ahtaisiinkin paikkoihin. Ne myös kykenevät havaitsemaan ja ilmaisemaan ihmisen tämän ollessa useita metrejä sortumien alla.

Koiran sekä ohjaajan tulee suorittaa erilaisia kursseja sekä tasokokeita ja toimia Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) hälytysryhmässä sekä suorittaa viranomaistarkastus (Virta) ennenkuin koirakko on valmis poliisin määräämiin tehtäviin. 

Lisätietoja Palveluskoiraliiton sivulta

Pelastuskoiratoiminnan yhteyshenkilö:
Eeva Kelho
eeva.kelho@gmail.com